Kesätyö huolintaseniorina

Heipsu!

Kirjottelijana 22v. Jalasjärvinen tytsä ja nimi on Julia Panu. Kolmas vuosi KTK tuta opintoja takana ja nyt kolmas kesä ABB:llä hommissa. Mulla on kaksi vuotta vielä opintoja jäljellä ja kandin nopat komeilee moodlen etusivulla, vaikkakin kandiksi valmistun vasta ensi syksynä muutaman pakollisen syksyn kandikurssin vuoksi. Pidentynyt valmistumisaika ei kyllä haittaa, koska vietin viime syksyn Soulissa E-Koreassa. Vaihtoon lähtö sijoittui elokuun alkuun, mutta se ei osoittautunut ongelmaksi abballa, sillä joustavan esimiehen kanssa sovittiin sitten vain lyhyempi ajanjakso töille. ABB:llä ihan ekan kesän duunailin tuotannossa kytkinpuolella pikkukytkimiä mutta sitten vaihdoin hommaa ja yksikköä moottoripuolelle. Eli edelliskesän ja nyt oon toiminut Motors and Generators -yksikössä Project Management -tiimissä huolintaseniorina.

Titteli on niinkin hieno kun Senior Customer Support Specialist trainee, mutta se ei kyllä kerro oikeastaan paljon mitään eli suomeksi sanottuna toimin huolinnassa eli moottoreiden viennissä sekä kotimaan sisällä että ulkomaille. Huolintasenioreita mogella on vakkareita kolme ja 2 harjoittelijaa ja kaikki Vaasan moottorit lähtevät siis meidän lähtöluvalla asiakkaille. Yksinkertaisesti sanottuna huolintaseniorin tehtävänä on toimia linkkinä asiakkaan ja tehtaan välillä. Työtehtävät kuitenkin on hurjat laajat ja eri maissa on hieman erilaiset käytännöt ja säännöt viennissä. Huolintaseniorina toimin yhteistyössä myyntiyhtiöiden, tehtaan, tullin ja kuljetusfirmojen kanssa, joten monenmoista osaamista on kertynyt eri tahoilta.

Koko moottorin lähetysprosessi on täynnä erilaisia työvaiheita, jotka vaihtelevat kaupan toimitusehdon ja vientimaan mukaan. Valmistelen paljon dokumentaatiota moottoreista ja erilaiset toimitusehdot ovat tulleet työssä tutuksi. Toinen kesä samoissa hommissa antaa hyvin paljon enemmän vastuuta ja varmuutta tekemiseen. Erilaista ekaan kesään verrattuna on, että nyt saan laskuttaa kauppa- ja lisälaskuja sekä omat vastuumaat loppukesästä. Omat vastuumaat on siitä jännittäviä, että kukaan muu ei ole varmistamassa muistitko lähettää ja laskuttaa kaikki moottorit, joten ABB:llä todella luotetaan kesätyöläisiin ja annetaan vastuuta. Moottoreiden lähetyksen lisäksi hoidan kaikenlaisia kuljetukseen liittyviä ongelmia ja toimin salapoliisina, kun moottorit on esim. menneet hukkaan matkallaan tai ristiin eri maiden kesken. Päivät ei todella käy tylsiksi, kun hommaa riittää aina. Oli se sitten moottoreiden lähettämistä, dokumentaation valmistamista, ongelmien ratkomista tai operatiivisten asioiden kehittämistä.

Kesä menee kyllä hurjaa vauhtia ja moottoreita lähetellessä, joten täytyy muistaa nauttia tenttivapaasta kesäajasta. Hyvää kesää itse kullekin!

Terkuin, Julia