Kesäharjoittelu tuotannossa

Hei!

Olen Taru Räihä, 19-vuotias Rovaniemeltä kotoisin oleva tekniikan opiskelija. Aloitin opinnot Vaasan yliopistossa vuonna 2018 ja jatkan opiskelua syksyllä sähkö- ja energiatekniikan suunnassa. Suureksi ilokseni pääsin kesätöihin ABB:lle jo heti ensimmäisen opiskeluvuoteni jälkeen Takuuteekkari-ohjelman ansiosta. Minulla oli jo aikaisemmin yhden kesän verran arvokasta kokemusta tekniikan alalla työskentelystä, mutta erilaisen tuotteen valmistusprosessista, joten uutta opeteltavaa on todella riittänyt.

Työskentelen Distribution Solutions -yksikössä, jossa valmistetaan suojareleitä. (Suojarele on laite, joka havaitsee sähköverkossa ilmenneen vian ja ilmoittaa siitä suojaten näin laitteistoa ja ihmisiä.) Työtä tehdään aamu- ja iltavuoroissa, mikä tuo viikkoihin vaihtelevuutta. Työtehtäviini kuuluu esimerkiksi kokoonpanoa, laitteiden testausta ja pakkausta. Työssä ehdottomasti parasta on se, että päivät ovat erilaisia, sillä myös kesäharjoittelijat pääsevät kiertämään kaikissa linjan työpisteissä.  Omasta mielestäni testaaminen on haastavinta, koska siinä täytyy tarkasti pohtia, mistä joku tietty vika voisi johtua. Se tuo kuitenkin mukavaa haastetta työhön, ja on palkitsevaa huomata oppineensa uusia asioita.

Kesätyö on tuonut mukavaa vastapainoa opiskelulle, sillä työssä pääsee itse tekemään ja näkee konkreettisesti, mitä on saanut aikaan. Vaikka en vielä kovin pitkällä opinnoissani olekaan, töissä on tullut eteen muutamia luennoilla läpikäytyjä asioita, mikä on tietenkin kiva juttu. Paras neuvoni kesätyöntekijälle on, että mokista ei todellakaan kannata lannistua, koska niitä sattuu kaikille ja niiden ansiosta muistaa paremmin, mitä kannattaa tehdä toisin seuraavalla kerralla. Tärkeintä on reipas asenne.

Olen viihtynyt työssäni erinomaisesti, vaikka aamuvuoroihin herääminen välillä väsyttääkin. Työkaverit ovat todella mukavia ja olen saanut neuvoja ja opastusta aina tarvittaessa. Kesä on todella kulunut yhdessä hujauksessa!

Mukavaa loppukesää kaikille!
Taru