Kesätyö SCADA -projektoinnin parissa

Terve!

Mun nimi on Robin Naapila. Oon 23-vuotias (24-vuotias, kun tämä tulee ulos) opiskelija DI-tutalta. Muutaman välivuoden jälkeen eksyin Helsingistä tänne Pohjanmaan maakuntakeskukseen tekniikan opintojen perässä. Aloittaessani opinnot syksyllä 2018 en olisi ikinä uskonut työskenteleväni ns. oman alan hommissa jo heti seuraavana kesänä!

Mun ura ABB:llä aukesi Takuuteekkarit® -hankkeen kautta. Pääsin työskentelemään Grid Automation yksikköön ja yksikön sisällä olen Grid Automation Systems:in engineering-puolella. Tittelini on niinkin eksoottinen kuin summer (engineering) trainee. Noh, mitäs meidän yksikkö sitten oikeasti tekee? -Valmistamme sähkönjakelun valvontajärjestelmiä muun muassa sähkölaitoksille ja teollisuuteen. Asiakaskunta muodostuu energialaitoksista ympäri maailman.

Kesätyöt lähtivät toukokuulla melko vauhdikkaasti käyntiin. Ensimmäiset 2 viikkoa oli SCADA SYS600 -tietokoneohjelmisto -koulutusta. Tätä ohjelmistoa käytetään sähköverkon valvontajärjestelmissä meidän projekteissa. Tämän jälkeen oli jännitetyökoulutus, joka on pakollinen työskenneltäessä testialueilla. Mikäs tämä SCADA oikein on?  SCADA:lla pystytään valvomaan prosessien käyttäytymistä ja sillä voidaan tehdä erilaisia ohjauksia. SCADA myös vastaanottaa prosessissa tapahtuvat hälytykset ja niiden käsittelyt.

Koulutuksen jälkeen olen päässyt työskentelemään kahden eri projektin parissa. Tähän mennessä työtehtäviini on kuulunut laitelistojen tekeminen, erilaisten laitteiden konfigurointi, projektikoneiden valmistelu ja ohjelmistojen asennus. Työtehtäviä tulee lisää koko ajan, kun projektit etenee. Projektit, joiden parissa työskentelen ovat suhteellisen alkuvaiheessa ja kestävät pitkään. Sähkökaappeja vasta kasataan ja työasemia konfiguroidaan. Luultavammin en pääse tänä kesänä hyödyntämään itse SCADA-koulutusta erityisen laajasti. Työn haasteet ja vastuu ovat olleet sopivia ensimmäisen kesän työntekijälle.  Työn aloittamiseen työntekijältä vaaditaan vain ennakkoluulotonta asennetta ja oma-aloitteisuutta. Harvemmin kellään opiskelijalla on kokemusta SCADA -projektoinnista – ja jos on, niin hyvin vähän. Epämukavuusalueelle ei pakoteta ja varsinkin kesätyöntekijälle annetaan työtehtäviä, jossa pääsee oppimaan tekemällä. Vaikka työtehtävät eivät vastaa täysin koulutustani, arvostan todella paljon saamaani työkokemusta!

Aurinkoista kesää vaan kaikille ja toivottavasti törmäillään Tutin tapahtumissa syksyllä!

Robin