Loppukesän fiilistelyjä ABB:llä

Morjens!

Niin vain ovat viikot vierineet ja elokuu on pian puolessa välissä. Heinäkuu oli suurilta osin aurinkoinen ja lämmin mikä oli todella harvinaista herkkua. Lämpimistä säistä sai ”nauttia” myös tehtaan sisätiloissa, joissa lämpötila kävi +30 celsiusasteessa. Suurimman osan ajasta olen käyttänyt työtakkia, mutta se ei kyllä tullut kysymykseenkään lämpimimpinä viikkoina.

On kesätöissä kuitenkin tehty muutakin kuin tuskailtu käristyskupolia, nimittäin onhan töitäkin tullut tehtyä. Muistutan siis, että olen ollut ABB:n Motors and Generators-yksikössä kokoonpanijana tuotannossa. Linjalla jolla olen ollut töissä tehdään moottoreita jotka ovat siitä isommasta päästä, mikä tarkoittaa sitä, että käytetyt osat melko isoja ja painavia nekin.  Työskentely on siis ollut ihan fyysistä hommaa ja soijaa on kyllä päivittäin pukannut. Vaikkakin raskaimmat asiat saa nostettua nosturilla on käsin myös nostettava, väännettävä ja työnnettävä kaikenlaista tavaraa. Ja vaikka työ on ollut linjatyötä on työ pysynyt kuitenkin hyvin mielenkiintoisena ja monipuolisena, sillä moottoreita monta eri tyyppiä. Jotkin ”mollukat” saattavat tietenkin olla täysin samanlaisia jolloin aivot saattavat herkästi mennä autopilotille, mutta täytyy kyllä olla tarkkaavainen ja lukea osaluettelot huolella läpi!

Kipeät lihakset eivät ole ainoa mikä on kesätöistä jäänyt käteen. Nimittäin onhan sähkömoottorit kesän aikana melko tutuiksi tulleet, varsinkin sen tyyppiset moottorit mitä itse saanut koota. Itse olen pääosin kasannut moottorien D-päätyä (D-end, drive end), mutta on myös moottorien N-pää tullut melko tutuksi. Vaikka en väistämättä kaikkea kokoonpanoon liittyvää ole tämän lyhyen kesän kerennyt aikana oppia, on kaikenlaista uutta tietoa ja osaamista kerääntynyt. Olen myös saanut eräänlaisen kuvan kaikesta mitä linjalla tapahtuu, ei pelkästään siitä mitä omalla pisteellä tehdään.

Enää viikko olisi töitä jäljellä jonka jälkeen saa hieman hengähtää ennen kuin kampuselämä alkaa. Toisaalta on töissä kyllä ollut mukavaa, että kyllä töitä olisi vielä toiset reilu pari kuukautta voinut paiskia. Vaikka työ välillä on saattanut tuntua raskaalta ovat mukavat työkaverit ja hyvä työilmapiiri helpottaneet asiaa.

Kesä takuuteekkarina moottoritehtaalla on siis sujunut hyvin, aivan kuten alkukesästä vähän uumoilin. Tästä on hyvä jatkaa eteenpäin kohti tulevia haasteita.

Mukavaa loppukesää ja alkavaa syksyä!

Mathias