Monipuolisia kesätöitä

Morjensta!

En ole itse aiemmin päässyt blogia vielä kirjoittamaan, joten esittelen itseni lyhyesti.

Olen Ilmo Laitalainen, 25-vuotias 5. vuoden ohjelmistotekniikan opinnot aloittava tekniikan opiskelija. Olen itse alunperin Nurmijärveltä, josta muutin Vaasaan 9-vuotiaana, joten voisin kutsua itseäni nyt jo melkein vaasalaiseksi. =) Opinnot aloitin Vaasan yliopistossa syksyllä 2014 ja kandidaatin tutkinnon jälkeen valitsin pääaineekseni ohjelmistotekniikan. Sivuaineena opiskelin tuotantotalouden opintokokonaisuuden. Tutkinnostani jäljellä olisi enää neljä kurssia ja diplomityö, jonka aloitankin nyt syksyn edetessä.

”Urani” ABB:llä alkoi heti syksyllä 2014, kun pääsin opiskeluiden ohessa työskentelemään tuntikeräilijänä ABB:n Motors & Generators yksikköön operatiiviseen raportointiin. Täällä tuli vietettyä 3.5 vuotta, jonka jälkeen vaihdoin täksi kesäksi nykyiseen yksikköön diplomityön perässä.

Olen työskennellyt nyt tämän kesän ABB:n Protection & Connection yksikössä tuotannon kehitys- ja ylläpito tehtävissä. Kesätyöt aloitin heti Wapun jälkeen toukokuussa ja saan jatkaa työskentelyä syyskuun loppuun saakka. Lokakuun aikana olisi tarkoituksena tehdä vielä muutamia tunteja töitä ja pohjustaa jo diplomityön aloitusta, joka alkaa virallisesti marraskuussa. Tämän kesä on ollut monella tapaa erilainen kuin aiemmat kesät, sillä olen päässyt työskentelemään aivan erilaisten tuotteiden ja työtehtävien parissa. Olen ylläpitänyt tehtaan automatiikkaa, kokoonpanorobotteja, korkeavarastoja sekä selvittänyt ja kehittänyt monia uusiin järjestelmiin liittyviä osia ja kokonaisuuksia. Olen päässyt myös edistämään monia tulevia projekteja, joihin tuleva diplomityökin tulee liittymään. Työni on siis sisältänyt hyvin monipuolisesti tuotannon tukitoimia, joiden kautta olen päässyt näkemään tehtaan toimintaa ruohonjuuritasolta päivittäin. Kesätyöni aluksi vietin viikon kahdella tuotantolinjalla, joissa toimin osana tuotantotiimejä tutustuen samalla linjoilla toimivaan automaatioon, jota kesän aikana minun oli tarkoitus ylläpitää ja kehittää. Tuotantoviikon aikana tuli tutuksi myös monet linjojen tuotteet ja henkilöt, joiden kanssa olen päivittäin tekemisessä nykyäänkin. Näissä todella monipuolisissa tehtävissä mahtavan helteinen kesä onkin sujunut mukavasti ja todella nopeasti.

Nyt alkavan syksyn keskelle onkin hienoa huomata, että uudet Vaasan yliopiston fuksit ovat jo saapuneet kampukselle. Ensi viikolla onkin monta mahtavaa tapahtumaa, joissa kannattaa käydä, sillä niiden kautta tulevat tutuksi kampus, ainejärjestöt sekä muut opiskelijat, joiden kanssa tulette työskentelemään niin yliopistolla kuin tulevissa työpaikoissakin. Haluisinkin toivottaa kaikille fukseille hyvää alkanutta opiskeluvuotta ja tsemppiä tuleviin opintoihin! =)

Toivottavasti nähdään tulevissa Tutin tapahtumissa, joista pyrin itsekin nauttimaan vielä viimeisenä opiskeluvuotenani.

Terv. Ilmo Laitalainen