Ostossa työskentely monipuolista

Moi! Olen Emilia Kivikko, neljännen vuoden KTM-tuta opiskelija. Omalta osaltani opinnot alkavat olemaan melko lailla gradua vaille paketissa ja kesätyökokemustakin on ehtinyt kertyä oman alan töistä jo useammalta kesältä. Opiskelijoilla on täällä Vaasassa erittäin hyvät mahdollisuudet työllistyä suuriin kansainvälisiin firmoihin ja itsekin olen löytänyt tieni kesätöihin ABB:lle.

Oma tieni vei Strömbergin mäelle ensimmäisen kerran jo vuonna 2017 ja olen työskennellyt siitä asti samoissa tehtävissä niin kesätöissä kuin osa-aikaisena koulun ohella. Työskentelen Grid Integrationin Vaasan yksikön SCM-tiimissä (Pystyisin kirjoittamaan koko tekstin tarvittaessa 3-kirjaimisilla ammattisanastoakronyymeillä, mutta tämä riittäköön ns. maistiaisena: SCM = Supply Chain Management). Grid Integration tai SCM ei siis välttämättä kerro kaikille mitään, mutta lyhyesti selostettuna yksikkömme toimittaa sähköasemakokonaisuuksia ja tiimini tunnetaan tuttavallisemmin ostona.  Tiimini tehtäviin kuuluu mm. huolehtia projektien materiaaliostoista, keskustella kaupallisista ehdoista ja varmistaa toimivat toimitusketjut. Yksikkömme ostossa on samassa sekä operatiivinen, että strateginen osto ja olen kesätöissä päässyt tekemään paljon samoja asioita, joita vakituiset ostajat tekevät päivittäisessä työssään. Projektibisnes on ajoittain hektistä ja vaikka se kuulostaakin kliseiseltä, niin yksikään päivä ei ole samanlainen kuin edellinen. Töissä törmää siis uusiin haasteisiin joka ikinen päivä, mutta haasteet auttavat kehittymään. Joskus vastaan tulee vähän erikoisempiakin haasteita; olen mm. etsinyt polttavia vessoja… (not kidding, Google it). On etuoikeutettua saada työskennellä ja oppia asiantuntijaorganisaatiossa, ja tunnen myös itse olevani osa tätä yhteisöä ja työpanostani arvostetaan. Kesätyönä oma paikkani on ollut myös ihan mahtava siinä mielessä, että se vastaa koulutustani ja on jotain mitä voisin tehdä myös sen jälkeen, kun pääsen koulun penkiltä.

Kohtaamani haasteet ja vastuu ovat vieneet paljon ammatillista osaamista eteenpäin. Muistan esimieheni todenneen ensimmäisenä kesänäni töissä, että täällä pääsee oikeasti laittamaan kädet multaan ja tekemään hommia. Vertauskuvallisesti tietenkin, oikeasti nautin sisäsiististä toimistotyöstä hörppien lämpimiä latte macchiatoja. Minulle, kuten muillekin opiskelijoille, kesätyö on arvokasta kokemusta opiskelijaelämän ja työelämän rajapinnassa ennen jokapäiväiseen työelämään siirtymistä – opiskelemme koulussa teoriaa, mutta työtä oppii tekemällä. Toivottavasti moni teistä lukijoista on yhtä onnekkaassa asemassa kuin minä ja on päässyt kesätyöhön, josta nauttii ja joka auttaa kehittymään eteenpäin niin uralla kuin elämässä. Hyvää kesää, törmäillään! ​

– Emilia