Taajuusmuuttajien parissa

Tervehdys! Nimeni on Samppa Raittila ja aloittelen toista vuottani Vaasan yliopistossa. Kesäkin on tullut pääosin Vaasassa vietettyä, sillä sain takuuteekkarina töitä Danfossilta.

Taajuusmuuttajia kootessa siis on aika kulunut. Linjallamme valmistetaan erityisesti Schindlerille lähteviä taajuusmuuttajia, eli hissien, liukuportaiden ynnä muiden nopeuden säädöstä on käsittääkseni kyse. Taajuusmuuttajiin tulee monenmoista palikkaa kuten kondensaattoreita, piirikortteja ja kuristimia, joista ensimmäisen vuoden opiskelun jälkeen ei juuri mitään ymmärrä. Mutta eipä linjalla tarvitsekaan, sen kun ruuvailee kiinni vaan. Sen jälkeen, kun omasta mielestä on saanut aikaan mainion taajuusmuuttajan, laite lyödään testiin, joka sitten kertoo voiko laitteen pakata vai onko komponenteissa tai kokoonpanijassa ollut vikaa.

Perehdytys Danfossilla on ollut hyvää ja uutta opetellessa keskitytään ensin pelkästään siihen, että tehdään laitetta oikein ja hyvällä ergonomialla. Työn suurin haaste on kuitenkin siinä, että opetteluvaiheen jälkeen pitäisi pystyä kokoamaan laitetta melko nopeastikin ja mielellään tietysti virheettömästi. Aluksi kokeneempien työntekijöiden tahdissa tuntui olevan mahdoton pysyä, mutta yllättävän nopeasti ne ruuvit alkoivat mennä kohdilleen ja työkalut osua käteen sen kummempia miettimättä. Kun töihin alkaa tulla rutiinia, voikin alkaa keskittyä olennaisempiin asioihin kuten työkavereille jutteluun tai musiikin kuunteluun.

Sorminäppäryyden kehittymisen lisäksi työstä on kuitenkin ollut muutakin iloa. Vaikka linjatyö ja eurolavojen liikuttelu sinänsä oli ennestään tuttua, teknologiateollisuudesta minulla ei ollut kokemusta. Sanoisin, että linjalta käsin sai varsin hyvän yleiskuvan tämänkaltaisesta yrityksestä, varsinkin kun kesätyöntekijöille esiteltiin myös esimerkiksi tuotekehityksen toimintaa. Ja jos tuntuu siltä, että voisi jonain kesänä tehdä muutakin kuin kokoonpanoa, kannattaa käyttää mahdollisuus hyväksi ja mennä juttelemaan itseä kiinnostavista hommista. Ainakin saa kuulla millaiselle osaamiselle olisi tarvetta.