Tarkastajana Escarmatilla

Morjens,

Olen Sami, n:nen vuoden sähkötekniikan opiskelija, ja olen kesätöissä Escarmatilla Mustasaaressa. Escarmat on noin satahenkinen keskusvalmistaja, joka tekee sähkö-, automaatio- ja ohjauskeskuksia teollisuudelle.

Työskentelen yrityksessä toista kesää; viime kesänä suunnittelussa, ja nyt tarkastajana. Suunnittelussa päätyönäni oli riviliitintaulukoiden laatiminen asiakkaiden piirustusten pohjalta, joita suunnittelun jälkeen käytetään sähkökeskusten johdotukseen. Lisäksi tein piirustuksiin erilaisia muutos- ja korjaustöitä, sekä piirsin välillä keskuksen layout-kuvia.

Tänä kesänä aloitin suunnittelussa, mutta siirryin tarkastajaksi parin viikon jälkeen. Keskusten tarkastus ja testaaminen on tärkeää ja vastuullista työtä: tarkastaja varmistaa viime kädessä, että keskus vastaa sille asetettuja laatuvaatimuksia. Testauksessa keskuksen johdotus tarkistetaan ja testataan, että komponentit, kuten releet ja kontaktorit, toimivat oikein. Moottorisuojille ja aikakuutioille asetetaan oikeat arvot ja testauslaitteella mitataan maadoituksen jatkuvuus.

Aikaisempi kesä suunnittelussa on kehittänyt sähköpiirustusten lukua, ja nyt valmiita kaappeja tarkastaessa pääsee näkemään piirustusten keskuksia ja komponentteja käytännössä. Vakityöntekijöiden jäädessä lomalle oman työpanoksen osuus kasvaa, ja valmistaudun vastaamaan hetken aikaa yksin tarkastuksesta ja testaamisesta. Työ on ollut mielekästä, ja pienemmän työntekijämäärän kautta yksittäisellä kesätyöntekijällä on mahdollisuus työskennellä usean eri keskustyypin kanssa. Kesätöitä hakiessa kannattaakin myös selvitellä näkyvimpien ja suurempien yritysten lisäksi myös pienempien firmojen kesätyömahdollisuuksia.

Itselläni matkaa Palosaarelta Vikbyn teollisuusalueelle on noin 15 kilometriä, jota kuljen pääosin pyörällä. Useimmat pyörämatkat taittuvat samaa matkaa kulkevan työkaverin (nimeltä mainitsemattoman Smulinin) kanssa. Työn ohessa ehdin lomailla Mustasaarta hieman etelämpänä Saksan Schweinfurtissa Jalasjärven soittokunnan kanssa. Oman soiton lisäksi kävin juhannuksena kuuntelemassa metallimusiikkia Kauhajoen Nummirockissa, tänä vuonna kymmenettä kertaa. Seuraava kesätapahtuma lienee Tutin kesäpäivät. Nähdään siis siellä!

Terveisin,
Sami Koivuniemi