Teekkarilakki

Tutin teekkarilakki

Tutin teekkarilakki

 

Teekkarilakki on ylioppilaslakin kaltainen päähine, josta tunnistaa tekniikan ylioppilaan eli tuttavallisemmin teekkarin. Teekkarilakki on valkoinen päähine, josta roikkuu sen oikealla puolella silkistä valmistettu tupsullinen naru. Jokaisella teekkaripaikkakunnalla on omanlaisensa tupsulakkinsa. Lakin käyttö on säännöstelty kullakin paikkakunnalla ylioppilaskunnan tai teekkariyhdistyksen omilla ohjesäännöillä.

Vaasan teekkarilakki on Suomen teekkarilakeista tuorein, jota on myönnetty vuodesta 2004. Lakki on Otaniemen mallin mukaan kuusikulmainen ja tupsu on kiinnitetty keskeltä laskeutumaan oikealle puolelle. Lakin sisusta on punakeltainen, Vaasan ylioppilaskunnan värien mukaisesti. Kokardi on Tutti ry:n oma kokardi.

Teekkarihan ei kesällä muuta lakkia tarvitse sillä Vaasan teekkarilakin käyttöoikeus alkaa wappuaattona 30.4 klo 18.00 Topeliuksen patsaan lakituksen yhteydessä ja päättyy lakinlaskijaisissa 30.9.  klo 24.00 Teekkarihymniä laulettaessa. Fuksit saavat vappuna 1.5 teekkarikasteessa oman uudenhohtoisen lakkinsa. 1.10.-30.4 klo 18 välisenä aikana on lakin käyttö kielletty ilman Tutti ry:n hallituksen erillistä lupaa. Lupa voidaan myöntää excursioille, Knowhow-messuille, Valtakunnalliseen jäynäkisaan sekä muihin erillisiin tapahtumiin.

Tutin kylterit sekä tekniikan fuksit voivat halutessaan ostaa VYY:n lyyran omaan ylioppilaslakkiinsa.

Muiden paikkakuntien teekkarilakeista lyhyesti. AYY:n lakki on kaikkein vanhin teekkarilakki, joka on ensimmäisen kerran nähnyt päivänvalon vuonna 1874. Lakki on kuusikulmainen, sisus tekniikanpunainen ja kokardi vanhan TKY:n tunnus. TF:llä on myös oma kokardinsa jäsenilleen. Tampereen lakki eroaa Otaniemen mallista vain TTYY:n omalla kokardilla. Lappeenrannan malli on 7-kulmainen, LTKY:n tunnus kokardina sekä sen värit musta ja punainen vuoressa. Oulun lakki on saanut vaikutteita neljäntuulenhatusta ja erottuukin muista teekkarilakeista ulkonemalla, johon tupsu on kiinnitetty. OTY:n myöntämässä lakissa vuori on sinivalkoinen ja kokardina toimii kunkin oululaisen teekkarikillan oma tunnus.  Turkulaisten lakkeja on kahdentyyppisiä. Åbo Akademin teekkareiden vuoreltaan keltamustaa lakkia, jossa kokardina toimii ÅAS:n kokardi sekä TYY:n lakki ylioppilaskunnan omalla kokardilla sekä sinivalkoisella vuorella.

tuttilakki2

Tutin lakki alta